beats by dre cheap

Pjesma posvecena Tosi na BiH Evroviziji???

Kiparski kompozitor poslao pjesmu posvećenu Toši
Željka Katavić-Pilj otpjevala "Anđela" - Kompozicija je moćna i emotivna, kaže Antoniou
19.12.2007. 10:51

Kiparski kompozitor Mihalis Antoniou (Michalis) prije osam dana poslao je kompoziciju "Anđele" na Javni poziv BHRT-a za izbor kompozicije i izvođača koji će našu zemlju predstavljati na Eurosongu 2008 u Beogradu.

Kako nam je Antoniou rekao u telefonskom razgovoru sa Kipra, u prijavi za BH Eurosong naglasio je kako bi želio da njegovu kompoziciju izvede Željka Katavić-Pilj.

- Vjerujem u uspjeh kompozicije koja je veoma moćna i emotivna u isto vrijeme. Željka ima sjajan glas i uvjeren sam da "Anđela" može veoma dobro interpretirati - kaže Antoniou.

Željka je bila iznenađena kada joj je 23. novembra stigao e-mail sa Kipra u kojem joj je Mihalis predložio saradnju, jer je na internetu poslušao nekoliko njenih pjesama.

- Poručio je da me je našao u svojoj pjesmi, koja je tada još imala radni naziv "Mrtav anđeo" i posvećena je njegovom velikom prijatelju Toši Proeskom. Oni su se upoznali 2004. godine kada je Mihalisova kompozicija predstavljala Litvaniju, a Toše je pjevao za Makedoniju. Tada je Mihalis Toši poklonio i privjesak - govori Katavić-Pilj.

U jednom od e-mailova kiparski kompozitor je Željki poslao englesku verziju i prijedlog za dva aranžmana. Naša pjevačica je sve to već otpjevala, a snimila je i verziju na grčkom jeziku i to, kako kaže, za svoju dušu.

- Ako ova kompozicija prođe na konkursu, bila bi mi čast predstavljati BiH i osnovno je da svi shvate da ni kompozitor ni ja ne želimo zarađivati na tragičnoj sudbini Toše Proeskog - poručila je Željka.

Miro Pilj napisao bosansku verziju

Pošto prema propozicijama BHRT-a tekst kompozicije mora biti na jezicima konstitutivnih naroda u BiH ijekavskog izgovora, tako je Željkin suprug Miro Pilj napisao bosansku verziju "Anđela", koja se potpuno razlikuje od izvorne verzije Mihalisa Antonioua.

- Napisao sam pjesmu o ljubavi između ljudi, a u podtekstu je odnos između života i smrti. Upozorio sam Mihalisa da bi spominjanje Tošinog imena u njegovom tekstu "Mrtav anđeo" bilo neumjesno - kaže Pilj.

Malechka
http://toseproeski.blogger.ba
19/12/2007 22:22