beats by dre cheap

Andz Wright o Tosi

U Dubrovnik sam došao jer sam to obećao Toši Proeskom prije dvije godine na Jamajci. Na žalost, nismo se sreli u ovom predivnom gradu da bismo se dogovorili o njegovom drugom inozemnom albumu, kako smo tada planirali, ali morao sam održati obećanje i došao sam –u augustu, sa snimljenim albumom i prijedlozima za drugi album, iako znam da on nikada neće biti snimljen-kaže Andy Wright, 46-godišnji britanski skladatelj i glazbeni producent, koji je u svojoj bogatoj karijeri pjesme, među ostalim i za Britney Spears, Simply Red, Luciana Pavarottija i Andreu Bocellija, a prije dvije godine preuzeo je brigu i o makedonskom pjevaču. Wright je stigao u Dubrovnik 9. Augusta. Na aerodromu ga je dočekala Tošina menadžerica Ljiljana Petrović. Susret je bio vrlo dirljiv. Čvrsto su se zaglili i zaplakali. Oboje su u tom trenutku pomislili na susret u Kingstonu i na vrijeme provedeno u studiju na Jamajci, gdje je karijeru započeo i sjajni reggae muzičar Bob Marley. Nakon nekoliko minuta su se sabrali i zajedno otišli u dubrovački hotel Excelsior, gdje su se sljedeća tri dana podsjećali vremena provedenog s Tošom, ali i razgovarali o promociji njegova albuma na engleskom jeziku u septembru.


Tošu sam prvi put čuo u aprilu 2006. u Londonu. Upoznao nas je britanski skladatelj i producent Brian Tyler. Sreli smo se u studiju Metropolis, u kojem je kasnije snimljena većina pjesama za album kojim je Toše trebao započeti internacionalnu karijeru. Sjajno je pjevao, odlično izgledao i nisam mogao vjerovati da taj mladi čovjek naprosto nema manu. Tyler, koji je bio Tošin menadžer za svjetsko tržište, pozvao nas je obojicu u kuću svog oca na Jamajku da u miru skladamo nekoliko pjesama i pokušamo ostvariti suradnju-prisjeća se Wright. S Tošom su na Jamajku otputovali i menadžerica Ljiljana Petrović i makedonski producent Lasto Nikolovski, izvršni producent svih Tošinih dosadašnjih projekata. Odsjeli su u predivnoj vili u kojoj je bio i studio. Sve je bilo vrlo svijetlo, bijelo, pogled iz vile također je bio neponovljiv, i zaista nije mnogo trebalo za inspiraciju. Toše i Andy Wright dohvatili bi se gitare i klavira već prije doručka i „u istom tonu“ nastavili i cijeli dan. Odnosno, cijeli tjedan. Njihova „tropska“ suradnja rezultirala je četirima pjesmama- „Beautiful for me“ , „Glide“ , „Separate Way“ i „Forever“ – za koje obojica potpisuju glazbu i stihove i koje su nakraju s ostalima s albuma snimljene u Londonu u studiju Metropolis. Iznimka je pjesma „Aria“ duet s Giannom Nannini snimljen u londonskom studiju Olympic, u kojoem su svoje stihove snimali i Jimi Hendrix te grupe Led Zeppelin i Rolling Stonesi. A pjesmu „Hardest thing“ , snimljenu u Irskoj, za Tošu je napisao engleski skladatelj Wayne Hector.


London i Jamajka trebali su označiti početak Tošine inozemne karijere – kaže Ljiljana Petrović. –Cijeli album bio je završen u proljeće 2007. U londonskom studiju te su se pjesme još dorađivale tijekom ljeta, a 22. Oktobra trebali smo se ponovo svi naći u Londonu i potpisati ugovor koji bi omogućio da se Tošin album nađe na svjetskom tržištu. Na žalost, Toše je poginuo šest dana ranije. U tuzi i boli koja je zadesila Tošinu obitelj i mene, nitko nije mogao razmišljati o tom albumu. Tek početkom ove godine smogla sam snage nastaviti realizirati planove koje smo si Toše i ja zacrtali. Tošina smrt mnogo je toga promijenila. Brian Tyler u međuvremenu je izgubio i dogovorenog izdavača za taj album, ali u pregovorima je s nekolicinom drugih, a i obećao je svesrdnu pomoć oko promocije. Tošina menadžerica već je dvije pjesme pustila na domaće tržište – duet s Giannom Nannini i pjesmu „Hardest thing“ , koje su vrlo brzo zaživjele u eteru na području cijele bivše države. Dolazak Andyja Wrighta u Dubrovnik dao je cijelom projektu novu dimenziju. U svakom slučaju, ponudio je Tošinoj menadžerici pomoć oko svih inozemnih kontakata koji su njemu dostupni kako bi album ipak dospio na svjetsko tržište. Taj mladi čovjek bio je izniman glazbenik i odmah na početku naše suradnje mi je bilo jasno da na isti način osjećamo glazbu i o njoj razmišljamo – kaže Wright. Osim neospornog glazbenog talenta, Toše je bio i predivna osoba, koja je plijenila svojom dobrotom. Bio je karizmatičan i siguran sam da je pred njim bila svjetska karijera. Čvrsto vjerujem da će ovaj album postići veliki uspjeh. Sve skladbe na njemu odraz su životne radosti i ne osjeća se u njima Tošin tragičan kraj. Njegov odlazak sve nas je šokirao i ostavio u nevjerici. Wright predlaže da se prvi album Toše Proeskog zove „Forever ended day“ , prema pjesmi „Forever“ koju su zajedno napisali, a i simbolično govori o danu koji je zauvijek završio, dok bi Ljiljana Petrović voljela da se zove „Hardest thing“ , po prvom singlu koji je s tog albuma pušten u javnost. No, konačnu odluku donijet će Tošina obitelj.


Album će izdavati sve diskografske kuće u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori s kojima smo i dosad surađivali, a promociju planiramo u septembru na Gradskom stadionu u Skopju. Ujedno ćemo promovirati dokumentarni film koji smo snimali posljednje dvije godine. Bit će tu kadrova s putovanja, koncerata, intervjua, iz Lodona, Jamajke, s UNICEF-ovih akcija. Tošnih susreta s prijateljima i suradnicima. Dakle, svega po čemu bismo Tošu također željeli pamtiti. Bilo bi mi drago i da Andy bude prisutan. Konačno, već je na tom stadionu i slušao Tošu potkraj 2006., kad se zaljubio u njegov anđeoski glas.


Na žalost Toše ga je pozvao u Dubrovnik, grad koji je obožavao i za koji je naglasio da je bolji i od Monte Carla, grad koji mu je neiscrpna inspiracija. A ja ga, na žalost, nakon te velike tragedije, mogu pozvati samo u Skopje na večer koja će nas sve još jednom podsjetiti na Tošu.

Malechka
http://toseproeski.blogger.ba
22/08/2008 11:31